Kauçuk ürünlerin sektörlere dağılımı
Kauçuk ve Plastik Ürünler İmalat Sektörü Plastik ve kauçuk ürünleri sanayii; AB’nin ekonomik faaliyetleri sınıflandırmak amacıyla geliştirdiği, AB’nin daha önceki “NACE Rev.1” ve onun güncellenmiş hali olan “NACE Rev.1.1” kodlamalarının, gözden geçirilmiş son versiyonu olan “NACE Rev.2” sisteminde, 22 numaralı “kauçuk ve plastik ürünleri imalatı” kategorisine karşılık gelmektedir. Söz konusu kategori, “22.1 Kauçuk Ürünleri İmalatı” ve “22.2 Plastik Ürünleri imalatı” olmak üzere iki gruba; bu gruplar ise, kendi içlerinde, çeşitli sınıflara ayrılmaktadırlar. Kauçuk ve plastik ürünleri sektörü, “sanayi sektöründe üretilen ürünlerin üretim değerine” ilişkin 2009 yılı TÜİK verilerinde, kauçuk ve plastik ürünleri kapsamındaki ürün kodları için sunulan değerlerin toplamı olan yılda 16,5 milyar TL’yi bulan üretim değeri ile Türkiye’nin en önemli sanayi kollarından birini oluşturmaktadır. Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), “Kauçuk Sektör Raporu (2010) Dünya ve Türkiye” raporunda kauçuk mamulleri üretiminin ise, 2009-2010 döneminde, 373 bin tondan 476 bin tona yükseldiğine işaret etmektedir. Son yıllarda, sektörün sağladığı istihdamın da, üretimdeki gelişime paralel olarak artış kaydettiği gözlemlenmektedir. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun verileri, “kauçuk ve plastik ürünleri imalatında”, Aralık 2009’da, 10.045 işletmede 127.458 sigortalı işçi istihdam edilirken; Aralık 2010 itibariyle, 10.593 işletmede 143.309 sigortalının istihdam edildiğini ortaya koymaktadır. Kauçuk ürünleri; iç ve dış lastiklerden (otomobil, kamyon, otobüs ya da uçak gibi araçlarda kullanılan lastikler, oyuncak ve mobilyaların tekerlek lastikleri vb.) doğal veya sentetik kauçuk mamullerine (kauçuk tabaka, levha, şerit, çubuk, profil şekiller, giyim eşyası parçaları, iplik, halat, şişme yatak, balon, fırça, pipo sapı, tarak, saç iğnesi, bigudi vb.); boru, pipet ve hortumlardan emzik ve biberon gibi hijyenik ürünlere; kauçuk kayış, halka, bağlantı parçaları ve contalardan taban ve ayakkabı parçalarına kadar, birçok ürün grubunu kapsamaktadır.
Plastik ürünler ise; otomotiv, inşaat, elektrik/elektronik ve ambalaj gibi çeşitli sanayi kolları veya nihai tüketiciler tarafından kullanılan birçok yarı-mamul ve mamulden oluşmaktadır. Bunlar; tabaka, kalıp, blok, film, folyo, şerit, levha, tüp, boru ve hortumlardan torba, çuval, sandık, kutu, kasa, damacana ve şişe gibi ambalaj malzemelerine; kapı, pencere, çerçeve, tezgâh, panjur, güneşlik, süpürgelik, rezervuar, zemin, banyo, duş-kabin, lavabo, klozet ve duvar/tavan kaplamaları gibi inşaat malzemelerinden sofra ve mutfak takımları, yalıtım maddeleri, büro ve okul gereçleri, aydınlatma malzemesi ve mobilya parçaları, biblo, duvar kâğıdı, ayakkabı topuğu ve tuhafiye eşyalarına kadar, birçok ürün grubunu kapsamaktadır.
Beyaz eşya
Sektör ihtiyaçları doğrultusunda beyaz eşyalarda uygulanan sızdırmazlık, vibrasyon ve gürültünün en aza indirgenmesi kapsamında faydalanılan kauçuk ve silikon ürünler, ayrıca mutfak malzemeleri için sağlığa uygun ürünler sunmaktayız. Ürünler genel olarak PVC kapak contaları, EPDM kablo kastikleri ve kauçuk takozları kullanılmaktadır.
Otomotiv
Süngerli Kauçuk fitiller sayesinde Otomotiv sektöründe, kapı ve bagaj fitilleri başta olmak üzere; otomobillerde sızdırmazlık, ses ve toz yalıtımı konusunda üstün performans sağlayan contalar üretilmektedir. Çözüm odaklı çalıştığımız otomobil contalarında çift komponent kapı fitilleri ile PVC geçmeli, kauçuk süngerli ürünler de üretmekteyiz. Kaput içerisinde genellikle yağ,yakıt ve kimyasal maddelere dayanıklı NBR kauçuktan mamul contalar, kablo lastikleri, grommetler, burçlar ve motor takozları, şaft rulman lastikleri RABR kullanılmaktadır.
Elektrik,Elektronik sistemler
Kauçuk ve plastik ürünler elektrik/elektronik ve ambalaj gibi çeşitli sanayi kolları veya nihai tüketiciler tarafından kullanılan birçok mamulden oluşmaktadır. Bu ürünler, motor kaplinleri, coupling. kablo geçit lastikleri, grommetler , kauçuk ve sililon pasvil ler, kauçuk dielektrik levhalar,oringler, silicone vacuum, silicone cups, rubber gasket, rubber sailing ve cable pasvil leri kapsamaktadır.
Hidrolik pnömatik sistemler
Hidrolik sistemler: Hidrolik sistemler sıvı akışkanları kullanarak enerjiyi iletir. Aktuatürlerde basınç olarak depolanan enerji, silindir ve motorlarda güç ve harekete dönüştürülür.
Pnömatik sistemler: Gaz akışkanları (basınçlı hava gibi) kullanarak enerjiyi iletmek pnömatik çözümleri gerektirir. Basınçlı hava içinde depolanan enerji bir harekete geçirici vasıtasıyla güce ve harekete dönüştürülür.
Körükler, akordiyondaki gibi hareketli körük borular ve bu boru sistemini tabana bağlayan iki adet bağlantı parçasından oluşur. Bunlar eksenel hareketli boruları ve makina parçalarını tozdan, sudan, kirden ve hava şartlarından korurlar.
Diyaframlar, elastomer malzemelerden yapılmıştır. İki ayrı körük arasındaki sıkı ama hacimsel değişikliğede izin verecek esnekliği sağlamak için kullanılır.
Elastomerler, karışımlar ve mükemmel kalıplanmış parçalar sağlar. Bunlar siparişe özel üretilmiş sızdırmazlık ve vibrasyon kontrolu uygulamalarına yönelik etkili ürün çözümleridir
PTFE ( teflon ) ürünler de günümüzde hidrolik ve pnömatik sistemlerin vazgeçilmez parçaları haline gelmiştir. Sürtünme katsayısı oldukça yüksek teflon ürünler küresel vanalar içerisinge mükemmel sızdırmazlık ve kayganlık sağlar.
Havalandırma sistemleri
Elastomerik kauçuk esaslı ürünler su buharı geçişine karşı gösterdiği direnç sayesinde yoğuşmayı sağlar. Isı kaybını engelleme özelliği bulunan düşük ısı iletim katsayısı ile etkin ısı yalıtımı da sağlar.
Sektörün kullandığı EPDM süngerler, PVC U fitiller, PVC düz fitiller, kauçuk takozlar, kauçuk contalar ses ve vibrasyon alımında büyük paya sahiptir. Soğutma sistemlerinde soğuk akışkanın ısı kazanıp sıcaklığının yükselmesini engellerken, boruların ya da ekipmanların üzerinde yoğuşma olmasını önler, korozyon gibi oluşabilecek zararlara sebebiyet vermez. Esnek bir yapıya sahip dir boru, tank, depo, havalandırma kanalları gibi soğutma sisteminin bütün elemanlarında ısı ve yoğuşmaya karşı yalıtım malzemesi olarak kullanılabilir.
Güneş ışığına maruz uygulamalarda, UV etkisine karşı mutlaka koruyucu ceket veya koruyucu boya kullanımı öneriliyor. . Ortam şartları dikkatle değerlendirilip, malzeme seçiminin ve kalınlık hesabının dikkatle yapılması ise önem gerektiriyor.
Gemi sanayi
Bu iş konumunda kullanılan EPDM Kauçuk süngerlerler dışı parlak, gözeneksiz kaplamalı olup mükemmel sızdırmazlık sağlarlar. EPDM Sünger Profiller gözeneksiz yüzey sayesinde su, toz ve hava sızdırmazlığını üstün şekilde sağlar. Gözenekli içyapısı, malzemenin iyi bir şekilde ezilmesi, elastik olmasını sağlar. Ezilme sonrasında toparlanması ve eski haline gelme özelliği oldukça iyidir.
EPDM Sünger Profiller; gemilerin, ambar kapaklarında ve kapılarında, her türlü elastik sızdırmazlık gerektiren ortamda kullanılır. EPDM Süngerler yapıları gereği kolay deformasyona uğramazlar. Elastiktirler; ısı dayanımları yüksek ısı iletkenlik katsayıları düşüktür. Baskı altında deformasyonları iyi ve eski formunu koruma konusunda başarılıdırlar. Her türlü sızdırmazlık uygulamalarında sorunsuz kullanılırlar. Yaşlanmaya, korozyona, yağlara ve kimyasallara dayanıklı türleri mevcuttur. Farklı sertlik dereceleri ve farklı yoğunlukları ile en çok kullanılan ve bilinen özellikle sızdırmazlık amaçlı kullanılan sünger grubudur.
Mermer sanayi
Mermer sanayiinde kullanılan başlıca ürünler kauçuk vakum lastikleri,ve elastomerler kullanılacağı ortama göre seçilmelidir. Makine yağına temas eden vakum lastikleri için hammadde NBR olmalıdır.
Vantuzlar dış ortamlarda uzun ömürlü çalışma ve yaşlanmaya karşı dayanımı olan EPDM hamurundan imal edilmelidir. Küçük ve hassasiyet gerektiren veya çalışma ortam ısısı yüksek olan yerlerde elastomer silikon ürünler kullanılır. Vakum vantuz lastikleri flanşlı ve bağlama aparatları ile beraber imal edilebilir. Contayı tutan paslanmaz aksamlar sibop yay gibi parçalar contayla birlikte takım olarak baskıya alınır.
Gıda ve ilaç sanayii
Günümüzde ilaç ve gıda sanayiinde kauçuk kullanım ürünlerin büyük bir bölümününü silikon ürünler oluşturmaktadır. Kullanım alanları olarak insan, hayvan ve bitki olmak üzere tüm canlılarda sağlığa uygun, hijyen sağlayan silikon ürünler tercih edilmektedir. O-ring, kare-ring, şerit contalar, contalar, tapalar başlıca kullanılan ürünlerdir.
Sıhhi tesisat ve vana
Basınçlı su sistemlerinde sektör için en uygun kullanımı olan ürün ürün NBR kauçuk olmakla birlikte basınç ve ısıya maruz kalan yerlerde silikon ürünlerde tercih edilmektedir. Çok daha fazla basınç ve kimyasal reaksiyona maruz kalan yerlerde viton kauçuk çözüm malzemesidir. Özellikle çok daha fazla basınca maruz kalan yangın vanaları, hidrant lar, çekvalf ler, klapeler için NBR kullanılmakla beraber. aşırı sıcak akışkanlarda ve buhar a maruz kakan ortamlarda viton contalar tercih edilir.
Tarım ve Besicilik
Büyük hayvan çiftliklerinin sağım tesislerindeki sağım mekinelerine ait vakumla süt çekme üniteleride tercih edilen NBR ve silikon ürünler sayesinde üreticiler çok büyük oranda avantaj sağlarlar. Büyükbaş hayvanlar için lastik yataklar hayvan sağlığı açısından sektöre olumlu yönde fayda sağlar.
Sulama sistemleri için gerekli hortumlarda kullanılan bağlantı, kelepçe ve kamloklar sızdırmazlık sağlamak amacıyla genel olarak EPDM ve NBR contalarla desteklenir.